torsdag 20. november 2008

Et spilleventyr for alle?

I fjor imponerte 18 år gamle Annette Obrestad stort, og gjorde en historisk poker- begivenhet i London. En imponerende prestasjon der ho knuste verdenseliten i poker og kunne dra hjem med 11, 3 millioner i premie. Ingen norske spillere har vunnet like mye i en offisiell pokerturnering. Ho regnes også for å være en av verdens beste nettspillere.
Det er vanskelig å ikke bli imponert. Og hvorfor satset ikke jeg på poker? Her er det penger å hente. Mye penger. Det er en fristende tanke.

For mange blir det mer enn en fristende tanke. Når det gjelder nettgambling brukte vi nordmenn 5,3 milliarder på utenlandske nettsider i 2006, en økning på 30% fra året før. Denne industrien eksploderer, og i 2007 brukte vi enda mer. For de fleste er det helt uproblematisk. Vi spille
r, vinner litt og taper litt, og det betyr ikke så mye. Men det vi sjeldent tenker så mye over er at det faktum at det er de færreste som går i pluss, slike suksesshistorier som Annettes prestasjoner hører dessverre med til sjeldenhetene. For hver vinner, må et stort antall tape.

I går ble det presentert en SINTEF-rapport som viser at det er 29.000 nordmenn som har spilleproblemer. De spiller bort store summer, spiller bort mer penger enn de har råd til å tape, og forsøker å ta igjen det tapte ved å satse enda mer. Enda flere er i faresonen. Skrekkhistoriene er mange. Lite kan måle seg som et artig slag poker med gutta hjemme. Men når det skaper en avhengighet blir det farlig.

Sammenholdt med en undersøkelse fra tida før automatene ble fjernet, viser den nye undersøkelsen at mange som spilte på automater, er gått over til andre spilleformer. Hele 40 prosent av problemspillerne i 2008 oppgir at det viktigste spillet for dem enten er internettpoker, andre kasinospill på nettet eller oddsspill i utenlandske spilleselskaper. USA har i sin gamblinglov vedtatt at banker og kredittkortselskaper ikke lenger har lov til å behandle betalinger som er relatert til nettspill.
Jeg mener vi bør gjøre det samme, forby overføringer fra norske banker til spillselskaper i utlandet og forby reklame for nettgamblingsselskap i alle norske medier.

Ikke særlig populært tiltak for de fleste av oss.

Men vi kan ikke bare sitte å se på at flere og flere mennesker får ødelagt livene sine på denne måten. Noen ganger må vi gi fra oss noen privilegier for å hjelpe andre. I dette tilfelle dreier det seg om mennesker som kan få sine liv ødelagt både økonomisk, sosialt og personlig.