tirsdag 10. november 2009

Vi husker det ikke godt

Jeg måtte ha litt pause i den spennende lesingen av Prop. 1 S - eller statsbudsjettet da... Og egentlig litt pause for ettertanke. I natt var det 71 år siden "Krystallnatten". Skal jeg være helt ærlig så hadde jeg ikke tenkt så mye over det før jeg fikk spørsmål om å holde en appell. Den natten er ganske fjern for meg. Jeg ser liksom ikke for meg opptøyene i gatene. Jødene som blir forfulgt. Vinduene som blir knust. Menneskers håp og menneskeverd blir knust.

Men nå kom det litt nærmere meg. Bildene av mennesker som blir sendt til konsentrasjonsleirer kommer liksom frem i bevisstheten. Vi gjentar gang på gang at vi ikke skal glemme. Det er lett å si. Men vi gjør det likevel. Kanskje min appell fra i går kveld også kan minne deg på det som skjedde. For; "Den som glemmer historien, må leve den om igjen."


Min appell:

"Kjære venner!

"Krystallnatten" er ikke bare et navn som ettertiden har satt på de forferdelige overgrep som nazistene satte i verk natten mellom 9. Og 10. november 1938.

Den gangen mobiliserte nazistene sine stormtropper til jødehat, antisemittisme og folkemord.

I dag minnes vi "Krystallnatten" for å mobilisere folk for det motsatte - det er blitt en mønstring for menneskeverd, respekt for livet og alles likeverd.

Vi er ikke her bare for å minnes det grusomme som skjedde. Nei, vi er samlet for å bekrefte to ting:

-Vi har lært av historien!

-Vi vil aldri la det skje igjen!

På en vegg i konsentrasjonsleiren Auschwitz står disse ordene skrevet: "Den som glemmer historien, må leve den om igjen."

I ettertid ser vi klart hva Krystallnatten ledet til.

Den var kort og godt starten på den systematiske utryddingen av jødene i Hitlers Nazi-Tyskland.

Det som den gang skjedde kom ikke av seg selv.

Jødehatet og aggresjonen var lenge gitt næring gjennom Goebbels' systematiske hat-propaganda.

Den natten ble den omsatt til morderisk handling.

-Hitlers stormtropper drepte over 90 jøder.

-Hundrevis av synagoger ble brent.

-Utallige jødiske hjem, skoler, sykehus og gravsteder ble ramponert.

-Tusenvis av jødiske butikker ble herjet.

-Rundt 30 000 jøder ble arrestert.

-Om lag 20 000 av dem ble sendt i konsentrasjonsleirer - til Buchenwald, til Dachau, til Sachsenhausen.

Og flere skulle følge. I alt ble 6 millioner jøder sendt i konsentrasjonsleirenes mordfabrikker. Slik ble Holocaust - tilintetgjørelsen satt i system.

Også en stor del av de norske jødene ble i løpet av okkupasjonstiden arrestert og sendt til konsentrasjonsleire i Tyskland. Dette knytter oss til det historiske barbariet, og gir oss eget ansvar for å hindre at slikt kan skje igjen.

Det var det knuste glasset fra vinduene som ga denne november-natten sitt navn. Krystallnatten. De knuste vinduers natt.

Men det er de knuste menneskeliv, den smadrede medmenneskeligheten, sivilisasjonens sammenbrudd og folkemordet - som er det alvorligste.

Derfor er det så viktig at vi husker historien - og hindrer at den gjentar seg.

I disse dager er vi veldig opptatt av svineinfluensaen. Og ikke minst på denne vaksinen. I medisinen skaper vi vaksiner mot smittsomme sykdommer som kan true menneskers liv.

I samfunnet må vi bygge holdninger som gjør oss immune mot jødehat og rasisme, mot overgrep mot minoriteter og forsøk på etnisk rensning.

Det er ikke gjort en gang for alle.

Den vaksinen må gis hver ny generasjon.

Derfor blir holdningsskapende arbeid så viktig - i hjemmet og vennegjengen, i skole og organisasjonsliv, i media og kulturliv, på arbeidsplassen, i lokalsamfunnet og i politikken. Også for oss yngre som har krystallnatten enda lenger fjernt fra oss.

Krystallnatten skjedde under nazismens mørke! Opplyste mennesker må hindre at det skjer igjen!

Jødehat, antisemittisme og rasisme skal bekjempes!

Menneskeverd, respekt og toleranse skal forsvares!

I den brede alliansen for disse verdier kan vi godt adoptere slagordet fra presidenten i USA, som nå også skal symbolisere fred: Yes, we can!

I denne kampen skal vi aldri gi oss.
I denne kampen skal vi stå sammen.
I denne oppgaven skal vi lykkes!
Vi skal aldri glemme.