onsdag 13. februar 2008

Muhammed - en runde til

Det er forkastelig at noen vil drepe noen som har tegnet noen tegninger - selv om det var av Muhammed. Men hjelper det saken å trykke tegningene på nytt?
Ytringsfriheten skal stå sterkt i et velfungerende demokrati. Det er viktig for meg at Norge skal være romslig og åpne for ulike syn og meninger. Og man skal få lov til å frembringe disse. I etterkant av forrige runde med "Muhammed-tegningene" mener jeg derfor vi kan si at det ble et spørsmål om ytringsfrihet, og ikke bare provokasjon. Det er tullete å trykke noen tegninger bare for å provosere, men det er viktig at man kan få lov til å uttrykke seg.

I Danmark ble tre personer arrestert etter at de planla å drepe Kurt Westergaard (som tegnet profeten Muhammed med en tent bombe i turbanen). Da det ble kjent reagerte i dag dansk media med å trykke nye bilder. Det kan se ut som at dette bare er å hive mer bensin på bålet, og slikt sett unødvendig. Men samtidig er det et forsvar og en støtte for Westergaard og for ytringsfriheten. Debatten som raste i 2006 var sunn, men volden og truslene som kom kan vi ikke respektere. Tegningen og trykkingen av tegningene var ikke brudd på norsk lov, og man misbrukte ikke ytringsfriheten. En frihet kan ikke "misbrukes". Da er det ingen frihet.

Det å legge bånd på andre, og det å kreve at alle skal mene det samme som en selv, mener jeg er uakseptabelt. Man skal kunne få lov til å ytre sine meninger, selvsagt innenfor noen grenser, men disse grensene skal i alle fall ikke settes av banditter og drapsmenn.

Jeg er redd dagens trykking av tegningene av Muhammed igjen vil føre til opptøyer. Det er trist dersom hensikten ved trykkingen kun er provokasjon eller demostrasjon. Man kan si mye om selve trykkingen, men det er ingen brudd på ytringsfriheten. Men av og til må man også veie andre hensyn. Det er nemlig ikke farlig å også vise respekt for andre.