tirsdag 11. mars 2008

Uforsvarlige investeringer

I går kom det frem at Oljefondet har invester nærmere 10 millioner kroner i Liechtensteinische Landesbank. Dette er nok et eksempel på at oljefondet investerer i selskaper som vi ikke burde vært inne i!


Den liechtensteinske banken har de siste ukene vært i medias søkelys fordi tyske myndigheter har anklaget dem for å ha flere milliarder avsatt på hemmelige konti for kunder fra hele Europa.

Vi vet ennå ikke om nordmenn er innblandet i saken, men vi vet at norske skattemyndigheter jobber på spreng for å forhindre at flere milliarder kroner forsvinner ut av landet hver år, til land som f.eks Liechtenstein. I praksis vil det si at vi investerer i selskaper som motarbeider norske skattemyndigheter.

Dette er ikke første gang vi ser eksempler på at oljefondet gjør investeringer som ikke kommer samfunnet vårt til gode. Tidligere denne måneden kunne vi f.eks lese at oljefondet økte sine investeringer i tobakksindustrien i 2007 med nesten 30% til 13,3 milliarder kroner! Samtidig bruker norsk helsevesen store summer hvert år på å bekjempe senskader som følge av nettopp røyking.

Det er trist at pensjonspengene våre brukes på en så uforsvarlig måte, og at investeringer som de jeg har nevnt nå innfrir kravene i oljefondets etiske retningslinjer viser at vi trenger en endring! Oljepengene våre er satt i over 7000 selskaper, og da sier det seg selv at det må være mye snusk der. Vi må gå bort fra at vi luker ut selskaper som det ikke er samfunnsmessig forsvarlig å investere i, og i stedet bør vi heller aktivt plukke ut de selskapene som vi mener det er bra å investere i. Vi må ha en omfattende kvalitetskontroll av investeringene våre, og jobbe for forsvarlige investeringer innenfor for eksempel forskning, miljø og utvikling.