fredag 25. april 2008

Malariadagen

Pressebilder
Arkiv





Bli medlem

Hvert eneste år dør nesten 3 millioner av malaria. Som enkelt kunne vært hindret dersom de hadde enkle myggnett. Likevel vris bistanden over til regnskog, miljø og likestilling.



Malaria er vel kjent for de som har reist til Afrika, Asia, Midtøsten, Latin-Amerika eller Oseania. Frykten for å møte disse myggene er stor, men man så fort en kommer hjem glemmer man at f.eks et fattig land som Malawi sliter med at malaria utgjør 22 % av alle sykehusinnleggelser. Og at et myggnett innsatt med myggmiddel koster 10 dollar, eller vel 50 kroner. Men fattigdom sammen med liten kunnskap, hindrer mange familier i å skaffe seg slike nett.

Nesten halvparten av verdens befolkning lever i områder hvor det er mulig å bli smittet, og hvert år får en halv milliard malaria. De aller fleste av disse er barn under fem år, 75 % er afrikanske. Derfor har kamp mot malaria blitt et av FNs tusenårsmål, og man har en egen dag for å sette fokus på utfordringen.

Jeg må innrømme at man tenker lite på hvor lite som skal til for å redde liv. At det dør to afrikanske barn hvert minutt er helt sykt. Selvfølgelig vet jeg at for å skape utvikling og redde flest mulig trengs mye mer enn bare penger. Vi må få dem til å hjelpe seg selv - særlig gjennom næringsutvikling og handel. Men samtidig vet jeg at akkurat nå trenger millioner vår hjelp. Da hjelper det lite at klimaendringer og likestilling er viktig. Eller at utfordringene i Latin-Amerika er store. Regjeringens dreining av bistanden bort i fra verdens fattigste og over til egeninteresser og områder vi synes er spennende og har tro på svekker de fattiges mulighet til å overleve. Malariadagen minner oss om hvor lite som skal til for å redde bare èn.