onsdag 7. mai 2008

Et SVik mot Sudan

Denne uken er det giverkonferanse for Sudan i Oslo. Norge er vertskap, og slår "liksom" på stortrommen.

Utviklingsminister Erik Solheim lovet nemlig å gi nye 2,5 mrd dollar over de neste 5 årene til Sudan. Og tok med dette et initiativ for å få med resten av giverkonferansen. Det høres fint ut, og det er flott at Norge skal gi viktige midler, men dessverre er det altfor lite. Det tilsvarer 500 millioner kroner hvert år, mot at vi gav over 600 millioner i f.eks 2005.

I stedet for at Sudan endelig skal få et løft, setter Norge en standard jeg ikke håper resten av giverlandene følger. Som arrangørland burde vi heller pushet de andre!

Sudan er det største landet i Afrika, og har vært preget av mange konflikter. Mest kjent er Darfur-konflikten, der det internasjonale samfunnet for lengst skulle vært inne og avverget det som kan kalles et folkemord for lenge siden. Ulike forsøk på fredsforhandlinger har enda ikke klart å stoppe militsens herjinger med lokalbefolkningen. Derfor er det utrolig trist at vi ikke har internasjonale fredsstyrker på plass for å beskytte befolkningen.

Kanskje kan giverkonferansen sette ny fart i freds- og utviklingsarbeidet i Sudan. Men da må Norge være enda mer i front.