onsdag 14. mai 2008

Opptur på topptur

Jeg lurte veldig på hvordan jeg skulle klare å blande politikk inn i dette innlegget. Men så kom kommentaren.Dersom du aldri har vært på topptur, så vil det ganske enkelt si at man går opp på toppen av et fjell, nyter utsikten, og renner ned igjen. Du ser kanskje ikke poenget i det, men det er en utrolig naturopplevelse, god trim, tid med venner og spennende å renne telemark ned igjen. I helgen var jeg i Romsdalen på topptur. Helt fantastisk! Utsikten var omtrent slik.

"Måtte det aldri skje igjen". Kommentaren var om en av fossene som var lagt i rør. Og en del av den fantastiske naturen som forsvant. Selv om vi liker å tro at Norge er et land som er godt vernet, og har masse urørt natur, så stemmer ikke dette like godt lenger. Stadig større områder blir utbygd, og enda mer urørt natur blir skadet. Kanskje har du fått med deg disse planene?

De er blitt kalt "monstermaster" og de kommer til å ødelegge enda mer urørt natur. En skam for øyet, og en tragedie for dyrelivet. Blant annet vil villreinen bli presset ut av sine vanlige trekk. Hjemme i de vakre Setesdalsheiene er det stygge planer om slike master. For et år siden stilte jeg spørsmål til Olje- og energiministeren om hvorfor utbyggerene har startet hogst og veibygging selv om tillatelsen til utbygging ikke var gitt. Selvsagt kom det et svadasvar, og planene blir ikke stoppet.

Full av energi (ok - litt sliten i beina ;) etter en fantastisk helg i utrolige naturomgivelser er det trist å vite at sannsynligheten for at de vakre områdene vi har i Norge står i fare for å bli ødelagt er ganske stor. Vi har et ansvar for å forvalte naturressursene på en best mulig måte - og på å gi våre etterkommere de samme mulighetene som oss. Det er synd vi ikke takler det ansvaret.