tirsdag 20. mai 2008

Farvel Bafana

I går så jeg film med gode kompiser, og vi endte opp med en sterk film om Nelson Mandela. Da var det ganske spesielt å lese dagens aviser.


Bildene var voldsomme. Landet som opplevde apartheid helt frem til nitti-tallet, og som ikke fikk demokratisk valg før Mandela ble valgt i 1994, opplever nå mye av det samme som de tok et så kraftig oppgjør med. Denne gangen er det ikke kvite mot svarte, men det er sør-afrikanere mot flyktninger.

De bruker samme metoder som ble brukt mot de svarte under apartheid. For eksempel ble noen pakket inn i tepper, fikk et bildekk rundt kroppen og ble satt fyr på. Det er særlig fattige, arbeidsløse ungdom som tyr til slike handlinger. Skulle ikke et land som har opplevd apartheid så tett på kroppen holde seg unna slike handlinger?

Jeg tenkte i går at jeg måtte blogge om Sør-Afrika, men ikke et slikt innlegg. Nå mener noen at det blir drevet sensasjonsjournalistikk, og at det igjen driver mobben videre. Uansett er det trist at det skjer. Og noe helt annet enn forventningene fra Farvel Befana. Forresten en sterk film som du bør se.