torsdag 4. desember 2008

Giske freder spillautomatene


Nå skal spillavhengige finansiere Arbeiderpartiets valgkamp. Det er nemlig konsekvensen av at Kulturminister Trond Giske freder bingoautomatene ett år til.

Oslo Ap tjener rått på bingoautomatene og har det første halvåret i 2008 håvet inn 3,2 millioner kroner. Til sammenligning bruker de 3 millioner på en valgkamp.

Lederen i Stortingets familie- og kulturkomité, May-Helen Molvær Grimstad fra KrF, ser det paradoksale i Giskes godkjenning av bingoautomater; se Giske freder Aps pengegruve.

Spillautomater ble forbudt i 2007 fordi de er påvist å være sterkt avhengighetsdannende. Bingoautomaten derimot, er ikke blitt regnet som spillautomat og har fått stå fordi det ikke er dokumentert at folk blir hektet på spillet. Mye tyder på at folk lett kan bli hektet til disse spillene også, da de er enkle å bruke, går fort og veksler lettvint. Det er galskap av Giske å tillate at disse er i bruk enda ett år etter at forbudet mot spillautomater ble innført.

Mange kommuner har det siste halvåret uttrykt sin motstand mot de nye automatene Norsk Tipping har monopol på. Også flere kommuner med Ap-ordførere. Norsk Tippings automater er regnet som ”snille”. Når Giske sammenligner motstanden mot disse som å være mot nettbank, er det svært provoserende for de som sliter med spillavhengighet eller er pårørende.

Det er tydelig at Giske ikke tar innover seg problemene til alle de om lag 30 000 som regner seg som spillavhengige i Norge. Mange av disse er også behandlingstrengende. Når vi i tillegg vet at de hyppigste brukerne er de med lavest inntekt og lavest utdanning, er det klart at spillautomater som disse Giske nå tillater kan føre til at folk pådrar seg gjeld og bruker penger de ikke har.

Det er pinlig at disse menneskene skal finansiere Aps valgkamp.