tirsdag 27. januar 2009

25.000,- i rabatt for miljøbil!

Har du noen gang stilt deg spørsmålet; "Hvorfor skal det straffe seg å velge miljøvennlige løsninger?". Har du i alt snakket om miljøkamp fundert over hvorfor politikere finner frem pekefingeren og forteller deg hvordan du skal leve - og samtidig ikke tar de tøffe takene som regjering og storting kan gjøre? Det har jeg den siste tiden...

Konsekvensene av klimaendringer vil bli enorme. Tenk 6 grader varmere gjennomsnittstemperatur om bare 100 år! Det er ille å tenke på når vi vet at forrige istid var det ca 5 grader kaldere enn i dag i gjennomsnitt... Én ting er at vi ikke får oppleve naturen og Norge på samme måte, men det som er verst er jo at de aller fattigste blir rammet hardest. Av villere stormer, mer regn eller tørke, feilslåtte avlinger, høyere eller lavere vann, osv. Vi må gjøre noe!

Dagfinn Høybråten og KrF har i dag utspill om at vi må gjøre noe. Det skal lønne seg å velge miljøet! Du får 25.000,- i miljøpremie dersom du kjøper de mest miljøvennlige bilene! Samtidig ønsker Høybråten å stille krav til bilprodusentene slik at de blir tvunget til å produsere mer miljøvennlige biler. Som Einar Håndlykken i Miljøstiftelsen ZERO sier det; "Miljøengasjementet hos bilkjøpere må opp, og en slik gulrot kan absolutt være rett meny".

Bilene slipper ut mindre enn 120 g CO2, og har i tillegg lavt drivstofforbruk og gunstige priser. Det betyr at det er utslippene som betyr noe, ikke om de er el, hybrid eller diesel. Eksempler på bilene som vil komme inn er: Toyota Prius (104 g CO2) Honda Insight (101 g) Honda Civic hybrid (109 g) VW Golf Blue Motion (99 g) Mercedes A160 BlueEfficiency (116 g) BMW Mini Cooper D (104 g)

Selvsagt skal du og jeg være med å bidra i miljøkampen. Vi skal tenke oss litt ekstra om, forsøke å redusere det miljøfiendtlige forbruket, og heller tenke miljøvennlige løsninger. Men i det store og hele er vi avhengig av at politikerne endrer spillereglene! Når dagens regjering ikke har fått fortgang i å rense gasskraftverkene på Mongstad og Kårstø (som samlet har utslipp av CO2 tilsvarende over 600.000 bilers årlige utslipp) - hvorfor skal du og jeg la bilen stå? Hvorfor skal det ta 11 timer med tog fra Oslo til Stavanger, og enda til være dyrere enn å fly?!

Vi trenger at politikerne tar en Høybråten. Som røykeloven må vi gjøre på miljøfronten. Vri skatter og avgifter slik at det lønner seg å velge grønt. Bygge høyhastighetsbane mellom de store byene. Si nei til oljevirksomhet i sårbare områder i nord. Og ha tøffe politikere som f.eks går ut av regjering dersom flertallet vil noe miljøfiendtlig - som da KrF gikk ut av regjering i 2000. Det er godt det er valg i september. For vi har ikke råd til å la dagens regjering sitte.