fredag 2. januar 2009

Hva var Norge uten frivillige?

Visste du at andelen av befolkningen som har deltatt i frivillig arbeid de siste årene er 59 prosent? At nesten to tredeler av alt arbeid som utføres i frivillige organisasjoner, er ubetalt. Gjennomsnittet i industrialiserte land er til sammenligning 39 prosent. Den voksne befolkningen utfører nesten 200 millioner timer frivillig arbeid i Norge. Og dersom man regner det frivillige arbeidet om til antall fulltidsårsverk kommer vi til 110.000!

Visste du også at dersom Statkraft kjøper en snøscooter for å kontrollere et kraftverk på fjellet så kan de trekke av 25 % moms? Men hvis Røde Kors kjøper den samme scooteren for å redde mennesker som har gått seg bort i det samme området må de betale merverdiavgiften på 25 %? Hvis StatoilHydro kjøper et draktsett til bedriftslaget deres får de dem 25 % billigere enn hvis idrettsklubben Otra IL kjøper de samme draktene.

Dette burde vel strengt tatt være et innlegg om hva 2009 vil bringe. Med lykkeønskninger for det nye året. Tanker om et spennende valgår. Men jeg begynner det nye året med tanken på hva Norge ville vært uten frivillig arbeid.

Jeg kan være litt farget av å ha vært med på KRIK Explore09, og sett 2-300 frivillige bruke ei uke av ferien på å stelle i stand nyttårsleir for over 1000 ungdom. Eller av debattene som gikk i desember rundt Frelsesarmeens Ungdom som ble fratatt statsstøtten. Eller av å sitte å se på Tour the Ski der en vet at alle i gule vester rundt om i løypene gjør arbeidet på dugnad.

De 300 lederne ville ikke stilt opp som frivillige dersom organisasjonen KRIK ikke fikk stå for de verdiene de tror på. Da ville ikke 1000 ungdom fått oppleve en fantastisk rusfri nyttårsleir. Frelsesarmeens Ungdom gidder ikke bruke dag etter dag på å hjelpe barn og unge dersom de må endre sine vedtekter. Da ville de heller fortsatt uten penger fra staten, med et resultat at færre får hjelp.

Jeg frykter for hva som vil skje dersom staten skal sensurere meningene til de frivillige organisasjonene. Viktig arbeid for sårbare grupper vil i alle fall stoppe opp. Men hvorfor ikke heller gjøre det enklere for frivilligheten? Hvorfor fjerner ikke heller regjeringen momsen og kutter utgiftene for de frivillige organisasjonene med 25 % i stedet for å kutte støtten til organisasjonene som har andre meninger enn dem selv? På starten av et valgår kan jo å gjøre nettopp det bli det første valgløftet mitt..