torsdag 29. januar 2009

Regjeringens dobbeltmoral

The Econimist kritiserer denne uken Norges rolle i kampen for å redde klimaet. Regjeringen snakker varmt om klimapolitikk i utlandet, samtidig som de ikke gjør mye for at Norge skal kutte egne utslipp hjemme. Det er slik vår politikk oppfattes fra utlandet; At vi hyler høyt om hvor flinke vi er, mens vi egentlig gjør veldig lite hjemme...

Som en av verdens ledende produsenter av olje og gass bidrar Norge i stor grad til den globale klimakatastrofen. I 2008 investerte vi ca 125 milliarder kroner i prosjekter på norsk sokkel. Investeringene i miljøvennlige løsninger blekner i forhold. Den dobbeltmoralen dette representerer er åpenbar. I 2007 var det rekordstore utslipp, vi har aldri sluppet ut mer CO2 i Norge. Likevel forventer vi at verden skal følge "etter oss".

Vi må erkjenne at Norge ikke går foran i miljøkampen. Og vi må endre det slik at vi gjør det! Klimatoppmøtet som skal avholdes i Københevn i desember i år blir avgjørende for om vi klarer en ny internasjonal og forpliktende avtale. Men da må Norge gå foran! Da må vi ha sagt at vi selvsagt skal rense gasskraftverk og utvikle ny teknologi. Selvsagt skal vi verne sårbare områder i Nord-Norge, og redusere tempoet i oljeindustrien og heller vri investeringene over til ny fornybar energi. Selvsagt skal det lønne seg å velge grønt, og vi derfor vrir skatter og avgifter i den retningen (som at miljøbiler får rabatt på 25.000,-). Og selvsagt satser vi kollektivt i byene og bygger høyhastighetsbane.

Vi trenger et Norge som går foran. Vi trenger politikere som prioriterer miljø høyt, og om nødvendig, gjør som KrF gjorde i 2000 - gikk ut av regjeringen fordi vi ikke ville bygge sterkt forurensende gasskraftverk.

Jeg har plassert min blogg i Evjebloggportalen Bloggurat!