fredag 20. november 2009

Kristendemokrat skal styre Europa

I dag må jeg få gratulere Herman Van Rompuy og ønske han lykke til med jobben som Europas første President! Gjennom Lisboatraktaten blir det nå en fast president og utenriks”minister”. Det er ekstra stas at det er en kristendemokrat som blir valgt til denne jobben.
Van Rompuy er tidligere leder av det Belgiske Kristendemokratiske partiet CD&V og statsminister i Belgia. KrFU samarbeider med ungdomsorganisasjonen til CD&V igjennom arbeidet sitt i Youth of the European Peoples Party (YEPP). På bildet her er Van Rompuy sammen med YEPPs tidligere leder og statsminister i Sverige, Fredrik Reinfeldt.

– Jeg søkte ikke denne posisjonen, jeg gjorde ingenting for å få den. Men fra i kveld påtar jeg meg dette med entusiasme, sa Van Rompuy, da han ble presentert som EUs nye president på en pressekonferanse etter at avgjørelsen ble tatt. Van Rompuy lovet å legge vekt på røttene i det europeiske samarbeidet og bringe langsiktighet i sin rolle som fast leder av Det europeiske rådet, EUs høyeste organ.

KrF deler en rekke verdier med kristendemokrater i Europa. Vi ser på familien som grunnmuren i samfunnet og vi deler et sosialt fokus på økonomiske spørsmål. Og både i klimaspørsmål og integreringsutfordringer er det bra at en kristendemokrat skal være sentral i. Van Rompuy er kjent som en mann som søker konsensus og samarbeider godt på tvers av standpunkt, dette er egneskaper som vi kjenner igjen i KrF. Og slike egenskaper kan være avgjørende om EU-prosjektet skal ha en lys fremtid.

KrFer og statsviter Janne Haaland-Matlary uttaler til VG Nett: Van Rompuy kan overraske mange fordi han er relativt ukjent, men EU har sin opprinnelse i Benelux-Frankrike idémessig, og mange sentrale EU-politikere opp gjennom tidene kommer fra disse landene. Hans styrke er inngående kjennskap til EUs kjernelands politiske kultur, og han kommer også fra den største partigruppen i Europaparlamentet: Kristendemokratene.

Jeg håper og tror Haaland-Matlary har rett, og ønsker Van Rompuy lykke til!