lørdag 25. april 2009

25.000,- i rabatt for miljøbil!

Jeg var på Klimabil 2009 i helgen. Der var nyhetene innen miljøbiler, og en entusiastisk Petter Stordalen. Miljøbiler er nemlig ikke bare en liten elbil, men ganske så tøffe og spreke. Aust-Agder KrF har fått tak i en av de - En Honda Civic Hybrid! Det er bare synd at det ikke lønner seg å velge miljøvennlig.

For konsekvensene av klimaendringer vil bli enorme. Tenk 6 grader varmere gjennomsnittstemperatur om bare 100 år! Det er ille å tenke på når vi vet at forrige istid var det ca 5 grader kaldere enn i dag i gjennomsnitt... Én ting er at vi ikke får oppleve naturen og Norge på samme måte, men det som er verst er jo at de aller fattigste blir rammet hardest. Av villere stormer, mer regn eller tørke, feilslåtte avlinger, høyere eller lavere vann, osv. Vi tenker alle at vi må gjøre noe.

På bilen vår står det klart; Det skal lønne seg å velge miljøet! Du får 25.000,- i miljøpremie dersom du kjøper de mest miljøvennlige bilene! Samtidig ønsker KrF å stille krav til bilprodusentene slik at de blir tvunget til å produsere mer miljøvennlige biler. Som Einar Håndlykken i Miljøstiftelsen ZERO sier det; "Miljøengasjementet hos bilkjøpere må opp, og en slik gulrot kan absolutt være rett meny".

Miljøbilene slipper ut mindre enn 120 g CO2, og i har tillegg lavt drivstofforbruk og gunstige priser. Det betyr at det er utslippene som betyr noe, ikke om de er el, hybrid eller diesel. Eksempler på bilene som vil komme inn er: Toyota Prius (104 g CO2) Honda Insight (101 g) Honda Civic hybrid (109 g) VW Golf Blue Motion (99 g) Mercedes A160 BlueEfficiency (116 g) BMW Mini Cooper D (104 g)

På Klimabil 2009 var de klare. Fremtidens biler er de som har null utslipp. Nå er vi på vei dit. På veien må vi stimulere alle som skal kjøpe ny bil til å velge en mest mulig miljøvennlig. KrFs miljøbilpremie kombinert med høyere vrakpant er viktig i så måte. Bilene på bildene er elbiler som deltok i billøpet på Youngstorget. Knut Arild Hareide stilte fra KrF. Og det gikk faktisk unna..!


Selvsagt skal du og jeg være med å bidra i miljøkampen. Vi skal tenke oss litt ekstra om, forsøke å redusere det miljøfiendtlige forbruket, og heller tenke miljøvennlige løsninger. Men i det store og hele er vi avhengig av at politikerne endrer spillereglene! Når dagens regjering ikke har fått fortgang i å rense gasskraftverkene på Mongstad og Kårstø (som samlet har utslipp av CO2 tilsvarende over 600.000 bilers årlige utslipp) - hvorfor skal du og jeg la bilen stå? Hvorfor skal det ta 11 timer med tog fra Oslo til Stavanger, og enda til være dyrere enn å fly?!

Vi trenger at politikerne tar en Høybråten. Som røykeloven må vi gjøre på miljøfronten. Vri skatter og avgifter slik at det lønner seg å velge grønt. Bygge høyhastighetsbane mellom de store byene. Si nei til oljevirksomhet i sårbare områder i nord. Og ha tøffe politikere som f.eks går ut av regjering dersom flertallet vil noe miljøfiendtlig - som da KrF gikk ut av regjering i 2000. Det er godt det er valg i september. For vi har ikke råd til å la dagens regjering sitte.


Under er et bilde fra ZERO, og Hareide i kjent stil - her med et klimaløft...! Flere bilder ligger her.