Innen 10 år vil vi trenge 15.000 flere lærere. Mange av dagens lærere skal pensjonere seg, og dessverre er det også mange lærere som slutter - og som velger andre yrker. KrF har flere ganger gått inn for aktive rekrutteringsplaner og intrudoksjonsår (mentorordning) første år i jobb for å hindre den bråe overgangen som gjør at mange lærere slutter. I dag kommer hardudetideg.no. Det er et spennende tiltak som vil skape blest om læreren - og helt sikkert få flere til å tenke at de vil bli lærere. Det er bra, men i tillegg må vi sikre at de blir lærere når de er ferdig utdannet.
Den norske skolen trenger flere og bedre lærere. Det er et blindspor å gjøre som SV og Ap og tro at løsningen for skolen er flere time og heldagsskole. Mitt råd er å bruke ressursene på mer kvalitet i skolen og flere lærere. Som sagt, ser du en dårlig dramafilm som varer to timer, blir den ikke bedre av å vare en time lenger. Den blir bedre dersom du fyller den med kvalitet og gjerne litt action... Da kunne man brukt ressursene f.eks til rentefrie studielån for å bli lærere, fått en lønnsøkning og også hevet kravene for å komme inn på lærerutdanningen.
Vi må få ro i klasserommene, gi lærerne hjelp av andre yrkesgrupper og styrket skolehelsetjeneste, slik at de kan være pedagoger og ikke psykologer. Og så må vi tilpasse undervisningen i skolen slik at den treffer hver enkelt elev, slik at de får utfordringer på sitt nivå. Da kommer motivasjonen og trivselen i skolen både for elever og lærere. For det er mange som vil være lærere, vi må bare hjelpe dem så arbeidsdagen deres blir til å leve av.
Konkrete tiltak for en bedre skole og gode lærere:
- Flere lærere fremfor flere timer
- Flere yrkesgrupper inn i skolen
- Introduksjonsår første år i jobb (veiledning av en erfaren lærer)
- Strengere krav for å komme inn på lærerutdanning
- Tilbud om etterutdanning/kompetanseheving hvert tiende år (ikke sikkert KrF går inn for)
- Rentefritt studielån for lærere (ikke sikkert KrF går inn for)
- Nivådifferensiering for å tilpasse undervisningen til hver enkelt elev
- Nei til heldagsskole