fredag 3. juli 2009

Dobbeltmoralsk strandsonepolitikk

Det er knallvær, og nydelig sommervarme. Da ser en også ønskene og behovene for at det skal være tilgjengelige strender og områder langs kysten. Agderposten har de siste dager hatt fokus på den nye plan- og bygningsloven som fratar de lokale myndigheter all styringsrett, og i stedet skal allemannsretten sikres med lov fra Oslo. All den lokale kunnskapen skal bare overses. Svein Harberg i Høyre skriver bra om dette her. Men hvorfor gjør de ikke mer enn å bare lage denne loven?

På Sørlandet kan vi være stolte over våre lokalpolitikere. F.eks Risør var veldig tidlig ute og vernet områder ved sjøen slik at alle skulle ha tilgang på de knappe ressursene. Derfor bekymrer det meg større at regjeringen ikke heller gjør mer for å sikre naturperler tilbake til offentlig eie. For en måned siden hadde jeg spørsmål til Miljøvernministeren om at staten måtte kjøpe Ytre Tronderøya, en perle midt i Blindleia utenfor Lillesand. Den var ute for salg, og kommunen ønsker hjelp for å få kjøpt den. Da vil de sørge for at vanlige folk får tilgang til 600 mål og 1 km med strandlinje! Et flott engasjement fra kommunen. Dessverre fulgte ikke staten opp. Regjeringen brukte 30 millioner på å kjøpe hundre meter strand i Oslo på Huk, da burde de kunne bla opp 10-15 millioner til å kjøpe denne prakteiendommen på sørlandet!

En lov om strandsonen vil kanskje sette ting på stedet hvil, men vi må tenke fremover. Da trenger vi en best mulig bruk av de eiendommene som finnes langs kysten, og vi trenger å sikre flere områder for allmennheten. For tiden jobbes det også med en strand i Tvedestrand, la oss håpe regjeringen følger opp denne gangen slik at ikke nok en perle glipper!