fredag 31. juli 2009

Fugler i olje pga manglende oljevernberedskap

Jeg sitter akkurat nå i Langesund og kjenner på oljestanken etter grunnstøtingen. Det var tragisk å gå rundt og se den sorte oljen i sjøkanten og fuglene som ikke kan fly. I går kveld satt vi og så ut over den flotte sjøen og kjente uværet komme. Lite ante jeg at området i dag ville være ødelagt for flere år fremover.

Uhellet her i Langesund viser bare hvor sårbare vi er når ulykker skjer. Tenk hvis det hadde vært en av de større tankerene som kjører med hundre ganger mer olje langs kysten vår. Sørlandet er f.eks altfor dårlig dekket. Vi må få på plass en bedre beredskap, for ulykken i natt viser at det kan skje overalt. Det var absurd å se på hvor lang tid det tok før ting begynte å komme på plass. Oljelensene ble ikke lagt ut før 12 timer etter uhellet. Jeg kan ikke forstå at det ikke ble tatt mer alvorlig opp!

For meg er det også et eksempel som viser hvor skadelig oljeutslipp er. Og at det skjer selv om det ikke skal skje. Debatten rundt oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen blir nok også preget av dette. Et uhell i området der vår siste store torskebestand gyter ville være katastrofe. Derfor må vi være føre var.