søndag 2. august 2009

Vi kan ikke gamble!

"Full City" grunnstøtingen har gitt meg to store bekymringer. 1. Hva gjør vi med alle supertankerne som kjører langs kysten vår, når beredskapen tydelig ikke er god nok? 2. Hvordan kan noen påstå at oljevirksomhet i noen av verdens mest sårbare områder, Lofoten og Vesterålen, er forenelig med miljøet, og ikke løper noen risiko for fisk, fugl og natur?

Som Sørlending er jeg tydelig stolt av skjærgården vår, og alt det den har å by på. Derfor er vi også bekymret når vi hører at oljerester er nådd Risør allerede. Hvorfor har de ikke stoppet oljen? Alle sier jo i miljødebatter at vi har god beredskap? Men hvorfor var ikke oljelensene på plass ved land i Langesund der jeg var før 12 timer etter ulykken? På morgenen vil jeg påstå at det knapt var bølger, men vi fikk høre at været var for dårlig! Hva visst stormen hadde vart noen dager til da? Eller hva visst det hadde skjedd i Nord-Norge der klimaet er mye tøffere?

Nei, jeg har et tydelig krav,
vi trenger bedre beredskap, og vi må handle kjappere. Neste gang kan det være en båt med hundrevis av ganger mer olje også! Dette vil helt sikkert bli en viktig sak i valgkampen på Sørlandet.

I vår var jeg på reise rundt i Lofoten. Du kan finne bilder av det her. Da ble jeg 100 % overbevist om at de sårbare områdene der oppe trenger å vernes fra petroleumsvirksomhet. Olje og fisk hører ikke sammen. Det gjør heller ikke turismen som lokkes av det rene og urnorske. Vi kan ikke gamble. Jeg mener "Full City" viser at vi må gjøre noe med oljevernberedskapen også i Nord-Norge, og at det er nok et eksempel på hvilke konsekvenser et oljeutslipp i sårbare områder vil få.