tirsdag 19. mai 2009

Prinsippløst fra regjeringen

Staten skal i dag godta at StatoilHydro fortsetter sine miljøfiendtlige oljeplaner i Canada. Regjeringspartiene SV og Sp har begge programfestet at de vil arbeide for miljøhensyn og samfunnets beste i bedriftsøkonomiske prioriteringer og vil gi staten økt styringsrett over næringslivet. Likevel velger de å handle stikk i strid med sine partiprogrammer i denne saken.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) har varslet at han kommer til å sitte musestille under dagens generalforsamling i StatoilHydro, der flere tunge aksjonærer fremmer et forslag om at selskapet skal trekke seg ut av oljesandutvinning i Canada.

Oljesandutvinning er en av de skitneste formene for oljeutvinning. CO2-utslippene er vesentlige høyere enn fra offshore oljeproduksjon på norsk sokkel. Oljesandutvinning fører også til store sår i naturen og lokal forurensing av blant annet vannet.

KrF foreslo i Stortinget i går at staten må sørge for at StatoilHydro trekker seg ut av oljesandsaktiviteter i Canada, men det blei i går glatt stoppa av de rødgrønne, til tross for Solheims egen kritikk av oljesandaktiviteter på SVs landsmøte tidligere i år.

Regjeringa har visst om oljesandprosjektet i to år, men fullstendig ignorert konsekvensene det har for både miljøet og klimaet. Det er på tide at regjeringspartiene SV og Sp følger sin radikale miljøprofil og utøver aktivt eierskap i oljesandsaken.